Een jaar later: Ook dit is ROI van de NSS2014!

by Jul 7, 2015ROI & Effectiveness

”We’re sorry, but at present our blogs are only available in Dutch.”

Nu de zomer haar intrede doet en we al een tijdje in tropische sferen verkeren, ontstaat ook de ruimte om rustig terug te blikken op het 1e half jaar van 2015. Natuurlijk waren er vele mooie en succesvolle event, hoogtepunten en memorabele momenten. Maar ééntje sprong er voor mij wel uit, omdat het zo’n mooi bewijs van toegevoegde waarde vormt.

Weet je het nog? Maart 2014. De hele wereld leek zich heel eventjes in Nederland af te spelen. President Obama en 57 andere wereldleiders troffen elkaar in het World Forum in Den Haag om met elkaar plannen te smeden hoe om te gaan met nucleaire dreigingen en de veiligheid op dit gebied beter te maken: De Nuclear Security Summit 2014.
Een heel ‘circus’ werd opgetuigd en wekenlang beheerste deze top de nationale én internationale media.

Wat ik toen zo jammer vond was de ‘tone of voice’ die frequent in de media te beluisteren viel. Het ging vooral over wat er allemaal voor moest wijken, of men wel of niet overlast zou hebben, de overtrokken maatregelen (de stad zou zo’n beetje ‘op slot’ gaan) en vooral de enorm hoge kosten die met het event gemoeid waren. Miljoenen zouden worden uitgegeven voor een beetje prestige en een mooi ‘projectje’ van de overheid. Was het dat wel waard?

In mijn blog over de NSS heb ik toen, op zeer globale wijze, uitgerekend hoe snel we de bedragen terug zouden verdienen. Dat we niet in kosten moeten denken, maar in investeringen. Ik wilde graag een ander geluid laten horen, de positieve kant benadrukken. Door alleen maar te kijken naar de impact voor congressen bleek de investering van 24 miljoen al eenvoudig terugverdiend te worden (blog: ‘8 redenen waarom 24 miljoen investering in nss2014 zich makkelijk terugverdient‘).

Eén van de genoemde 8 redenen die was het ‘internationaal positioneren van de HSD (The Hague Security Delta)’ met als persoonlijke inschatting ‘op termijn miljoenen aan congresopbrengsten’. De HSD is het grootste security cluster van Europa, waarin ruim 400 bedrijven, onderzoeksinstituten en overheid participeren. Ons land en dan specifiek de regio Den Haag internationaal worden via HSD op de kaart gezet als epicentrum voor alles wat met veiligheid te maken heeft.

Opnieuw een top-event
Afgelopen april betaalde dat stukje investering zich al uit in wederom een internationaal aansprekend event in Den Haag: The Global Conference on Cyberspace (GCCS2015).
Weliswaar van iets minder ‘grandeur’ (ministers in plaats van staatshoofden als hoogste vertegenwoordigers), maar zeker niet minder in importantie. Er werden tijdens dit event belangrijke slagen gemaakt op het gebied van de bestrijding van cybercrime en een toekomst met een veilig internet.

Voorwerk gedaan tijdens de NSS
Misschien wat minder duidelijk door de vele afleidingen vorig jaar, was dat The Hague Security Delta in het zijprogramma van de NSS 2014 een belangrijk event organiseerde (de NSS Innovation Room met ruim 20 security innovaties). De toch al bij de NSS aanwezige delegatieleden werd een blik gegund in wat we hier in Den Haag allemaal kunnen en doen op dit gebied. De kans werd gegrepen om de spaarzame vrije minuten van de bobo’s op te vullen met gericht informeren, netwerken en lobbyen. Als de NSS top er niet was geweest is het maar de vraag of HSD zoveel attentiewaarde had gekregen.
Die vorig jaar gegrepen kans heeft er op zijn minste een sterk aandeel in gehad dat we nu opnieuw zo’n mooi event in ons land mochten hosten (wellicht belooft dat ook nog wat voor een side event van dit jaar – de Law Enforcement and Prosecutors Day, die op 15 april gehouden werd over internationale samenwerking bij de bestrijding van cybercrime).

Snel terugverdiend
Natuurlijk kan ik veel van de 8 redenen uit mijn eerdere blog opnieuw gaan benoemen omdat vele ook op dit event van toepassing zijn. Elk nieuw event versterkt de effecten van het vorige en vormt zelf weer de basis voor nieuwe rendementen.
Maar eigenlijk is er een nog veel belangrijker effect voor de congressector, de economie en ons land in totaliteit.

De grootste winst: tone of voice
Misschien wel de grootste ‘winst’ gaat niet over het congres zelf. Twee dagen voor de start van de GCCS2015 was besteedde het 8 uur journaal er aandacht aan. Presentator Rob Trip maakte melding van de komst naar Nederland van het event en vergezelde dit nieuws van een uitspraak dat het evenement veel kost (5 miljoen) “...maar het levert ook veel op” (19m05s).

Spontaan kwam er een grote smile op mijn gezicht en werd ik overmand door een licht euforisch gevoel. Hoorde ik dit nu goed? Zei hij dat echt? Uitzending gemist bracht uitkomst én bevestiging. Het NOS journaal zette de juiste toon met de aankondiging van een groot evenement naar Nederland. Er werd niet meer gedacht in kosten, maar in opbrengsten! Zelden heb ik zo genoten van een journaaluitzending.
Daarom een welgemeend dankjewel aan de NOS en vooral ook opnieuw dankjewel aan al die mensen die het mogelijk gemaakt hebben om de NSS2014 naar Nederland te halen. Jullie hebben de basis gelegd voor een enorme mindset verandering!

Als we met z’n allen deze gedachte vast kunnen houden,  wat voor moois kunnen we dan nog naar ons land toehalen in de toekomst?

Fotocredit: GCCS2015 – Ministerie BZ

Nico Meyer

Nico Meyer

Als onafhankelijk sparringpartner met bijna 30 jaar ervaring met events (organiseren, accommoderen en faciliteren) help ik je graag om maximale impact met jouw congressen en events te realiseren. Door een strategische aanpak, samen doelstellingen helder te maken, deze door te vertalen naar het ontwerp van je event én de effecten te meten, zodat je de waarde/impact aan kan tonen. Mijn missie: Betere congressen en events mét toegevoegde waarde!

Recente berichten

ROI, ROO, ROE…ROWhatever vragen ze nu eigenlijk?

ROI, ROO, ROE…ROWhatever vragen ze nu eigenlijk?

Als event planner heb je de vraag vast al eens in een of andere vorm gesteld gekregen: “Wat is de Return on Investment (ROI) van ons event?” Misschien heeft men het niet over ROI, maar over ROO of ROE of heeft men nog een andere benaming voor het ‘resultaat’ van het...

4 succesfactoren voor een effectief congres

4 succesfactoren voor een effectief congres

Waren alle congressen en events die je ooit georganiseerd of gefaciliteerd hebt geslaagd? Neem eens de meest succesvolle in gedachten en het kan bijna niet anders dan dat ze aan 4 kritische factoren voor succes voldeden. Welke analyse we ook maakten in de meer dan 20...

Survivaltips voor de eindejaars-/nieuwjaarsborrel

Survivaltips voor de eindejaars-/nieuwjaarsborrel

Ben jij een Yippie, Yuk of Yukyuk-type? December en januari, het einde van het oude jaar en de start van een nieuw jaar. Dat gepaard gaat met de gebruikelijke eindejaars- en nieuwjaarsborrels. Niet alleen van de organisatie waar je werkzaam bent, maar ook vele...

Een event staat of valt met heldere doelen!

Een event staat of valt met heldere doelen!

Als iemand jou vraagt alle bijeenkomsten op te noemen waar je in het afgelopen half jaar aan deelgenomen hebt. Welke zijn je heel goed bijgebleven? Waardoor kwam dat? En waarom moet je voor andere echt je agenda erbij pakken om te herinneren dat je er geweest bent?...

Categorieën