Trainingslocatie of Congreslocatie?

door sep 25, 2018Tips & Tools

Wat is je nog bijgebleven van de trainingen waar je ooit aan deelgenomen hebt? Waarschijnlijk heb je van de inhoud slechts een klein deel onthouden, terwijl je nog precies alle details over de locatie weet te herinneren. En op feestjes worden niet de verhalen over wat je geleerd hebt verteld. Het gaat daar over de onvriendelijke receptionist, de slechte internetverbinding en de ‘hei-sessie’ die de hele dag verstoord werd door een stampende ‘hei-machine’.

Een training is geen congres

Net als bij congressen gaat het bij trainingen en cursussen om kennisoverdracht, maar daar houdt de vergelijking op. Je maakt dan ook heel andere afwegingen als je de locatie gaat selecteren voor een training of cursus. De accommodatie waar je altijd zo plezierig jouw congressen organiseert is niet automatisch ook geschikt om jouw training te houden. Je wilt zeker weten dat de accommodatie ook voldoende ingespeeld is op trainingsgroepen. Een echt congresbedrijf opereert nu eenmaal anders dan een vergaderlocatie. Zodat je onaangename verrassingen kunt voorkomen.

  • Om te beginnen heb je bij een training met ‘individuen’ te maken, die aandacht willen en met vragen en wensen rondlopen. 15 cursisten vragen doorgaans veel meer aandacht dan 500 congresgangers, die meer met elkaar bezig zijn en meegaan in de stroom van het congres. De indeling en services van de accommodatie moet hier dan ook bij passen.
  • Bereikbaarheid is weliswaar belangrijk, maar van iets andere orde dan wanneer je 500 man uit het hele land om 09.00 uur bij elkaar wil hebben. De ‘reisbereidheid’ voor een meerdaagse training is vaak wat groter, waardoor je uit veel meer locaties kunt kiezen.
  • Een inspirerende omgeving doet wonderen! Dit kun je zoeken in een mooie landelijke omgeving. Maar ook een bijzonder gebouw (al dan niet in een grote stad) of een bijzondere inrichting kunnen veel goed doen.
  • Een training volgen is een inspannende bezigheid. Deelnemers zoeken daarom graag wat ontspanning om de batterij tussentijds weer even op te laden. Zet dit soort voorzieningen dus op jouw wensenlijstje als je locaties gaat selecteren. En controleer ze ook! Maar al te vaak blijkt het ‘compleet geoutilleerde fitnesscentrum’ uit slechts één loopband en kapotte fiets te bestaan.
  • De zaal is niet gauw te klein! Tijdens een uurtje workshop op een congres kun je met heel wat minder m² toe als wanneer je twee dagen in een ruimte moet doorbrengen. Wees bij het boeken helder wat jouw wensen zijn qua m², want een (congres-)accommodatie zal doorgaans normen hanteren van ca. 1m²/persoon (theater), ca. 1,5-2m²/persoon (school) en ca. 2,5m²/persoon (U-opstelling). In de huidige tijd waarin we veel interactie willen en veel kunnen ‘doen’ beweegt een deelnemer zich bij een training het lekkerst als hij minimaal 5 à 6m² per persoon ter beschikking heeft.
  • Een congreslocatie moet maximale flexibiliteit bezitten om aan alle gewenste opstellingen te voldoen. Dit vraagt om makkelijk verplaatsbaar en stapelbaar meubilair. Vaak betekent dit een grote concessie aan kwaliteit, afmeting én comfort. Als cursisten één of meerdere dagen intensief aan de slag zijn in een zaal, zijn ruime tafels (min. 80cm breedte pp.) en een zeer goede stoel van het grootste belang. Een banqueting-stoel is vaak niet geschikt om langere tijd op door te brengen. Bevat het zalenoverzicht op de website van een accommodatie veel verschillende opstellingen en koppelbare zalen, vraag dan vooral goed door naar wat je kunt verwachten.
  • Hoe vaak komt het niet voor dat er nog snel een paar printjes gemaakt moeten worden, of dat er even overlegd moet worden over programmawijzigingen? Een trainingslocatie is op dit soort verzoeken ingesteld. Bij een congreslocatie is men meer gewend om alle dienstverlening op te starten, specifiek voor een bijeenkomst. Verwacht daarom niet dat je automatisch iemand treft zodra je de deur van de zaal open doet. Vraag goed na hoe de serviceverlening geregeld is.

Voor elke nieuwe locatie geldt: Zorg dat je jouw doelstellingen, doelgroep en verwachtingen helder hebt wanneer je aan het zoeken/selecteren begint en investeer tijd in een site inspectie.

Een passende locatie is een belangrijke schakel in het succes én rendement van jouw training of cursus!

Nico Meyer

Nico Meyer

Als onafhankelijk sparringpartner met bijna 30 jaar ervaring met events (organiseren, accommoderen en faciliteren) help ik je graag om maximale impact met jouw congressen en events te realiseren. Door een strategische aanpak, samen doelstellingen helder te maken, deze door te vertalen naar het ontwerp van je event én de effecten te meten, zodat je de waarde/impact aan kan tonen. Mijn missie: Betere congressen en events mét toegevoegde waarde!

Recente berichten

Van een creatieve puber naar een volwassene met een ROI-mindset

Van een creatieve puber naar een volwassene met een ROI-mindset

Al jaren mag ik deel uitmaken van de jury van de GoudenGiraffe. Eervol en waardevol, want in het proces mogen we een kijkje nemen in de verhalen van de mooiste succesvolle en effectieve evenementen. En via de pitches en award uitreiking kan de hele branche ook...

54 experts delen hun effectieve sessie formats

54 experts delen hun effectieve sessie formats

Deelnemers actief betrekken tijdens events is een zeer belangrijke factor om toegevoegde waarde voor hen te creëren. Simpelweg in een zaaltje achterover zitten en luisteren naar één spreker is vaak niet meer waar ze blij van worden. Eigenlijk willen we allemaal gewoon...

De strijd tegen verspilling van tijd en geld

De strijd tegen verspilling van tijd en geld

(interview op Eventbranche.nl) “Ik heb een hekel aan verspillen”, aldus Nico Meyer van MeetingMatters. “Dat geldt eigenlijk voor alles. Het maakt niet uit of het gaat om geld, tijd of die halve courgette die ik over heb na het bereiden van een recept.” We hebben als...

MeetingMatters ondersteunt NXTMICE*Re-Invent met metingen

MeetingMatters ondersteunt NXTMICE*Re-Invent met metingen

Op 30 juni stond de tweede editie van NXTMICE op de agenda. Postillion Hotels gaf daarmee een vervolg aan de in het eerste coronajaar geboren initiatief om de toekomst van het eventvak in de spotlight te zetten. MeetingMatters was als partner betrokken om gericht data...

De evaluatie geëvalueerd!

De evaluatie geëvalueerd!

Afgelopen maand vond de online Masterclass ‘Evalueren kan je leren’ voor leden van G14 plaats, gegeven door ROI en event impact specialist Nico Meyer van MeetingMatters. Als team G14 evalueren altijd onze evenementen, maar we hebben eigenlijk nooit van de gelegenheid...